Seminar Mahligai Cinta

|
Lokasi: Pusat Latihan KWSP
Tarikh : 8 November 2014



Tiga forum yang menarik. Isi pun menarik. Memang best lah! Semoga bermanfaat bagi yang sudah berkahwin, akan berkahwin dan belum berkahwin.

Seminar 1: Mencari Adam & Hawa 
Moderator: Fahrin Ahmad
Panel : Ustaz Syed Norhisyam & Ustazah Noor Laila



* Romantik - kita selalu ber'kiblatkan' Hollywood/ Bollywood. Kita perlu gali lagi sifat romantik Rasulullah SAW.

* Agama no.1. Restu mak ayah itu penting.
* Dua keping hati - cinta , kasih sayang dibina dengan iman.
* Perkahwinan - membahagiakan
* Yakini pad Allah.
   > Doa. Kalau Allah beri, bersyukur. Kalau Allah tak beri, redha.
   > Mengunci doa. Yakini pada doa, Allah boleh bagi apa sahaja.
* Yang beri bahagia - Allah
* Jadi yang terbaik.
* Perbezaan usia
   > Yang penting boleh memimpin
   > Boleh bertolak ansur
   > Manage karenah pasangan
   > Flexible
   > Bergurau senda dan mendidik.

* Perkahwinan bermatlamat
  > Fahami
  > Cari redha Allah
  > bawa keluarga ke syurga

* Suami isteri bekerjasama dalam pengurusan rumah tangga - memahami tanggungjawab masing2
 > orang lelaki jangan lepas tanggungjawab walaupun selepas kahwin
 > kemanisan rumah tangga - suami tlg isteri di dapur

* Suami isteri jaga solat 5 waktu
 > Lelaki jangan tinggal solat jemaah
 > Wanita solat di awal waktu

* Jangan putus asa dalam hidup
  > Jadi yang terbaik, Allah akan beri yang terbaik.

Seminar 2: Jodoh Berdua
Moderator:Bro Krill Sinar.FM
Panel : Ustaz Badlishah & Dr. Nik Salida Suhaila



* Langkah pertama selepas berkahwin?
 > Apa tindakan suami/isteri?
 > Tanggungjawab seorang suami/isteri
    - Berhias untuk suami
    - Menjadi setiausaha kepada suami
 > Surah An-Nisa Ayat 34

* Persediaan dan pengurusan kewangan
  Raja sehari ... hamba bank 10 tahun (bermewahan dalam persiapan perkahwinan)
  > Why do you buy thing that you don't need with money you don't have to impress people you don't like.
 > 5 indikator suami hebat
   + sediakan tempat tinggal
   + nafkah zahir
   + melindungi isteri
   + kedamaian
   + nafkah batin

 > 5 indikator isteri
   + patuh suami
   + jaga kehormatan diri (alam realiti dan alam virtual)
   + perhatian melayan suami dan rumahtangga
   + jaga ekonomi rumahtangga
   + sepenuh kasih sayang pada keluarga

* Pengurusan konflik (cemburu, ego, emosi)

* Kesilapan dalam perkahwinan
 > Masalah 'indah khabar dari rupa'
 > Masalah ekonomi
 > Gagal menyesuaikan diri (fahami minat dan bagi sokongan)
 > Mementingkan sebelah keluarga sahaja (tidak mengenali keluarga pasangan sebaiknya)

* Perbezaan dan persamaan
  > Meraikan persamaan, mengurus perbezaan
  > Jangan cari persamaan dari sifat biologi.

* Konflik menantu vs mentua
  > Bagaimana menguruskan?
   1. Fahami latar belakang keluarga  kita dan keluara pasangan
       Cth: Keluarga A (disiplin), keluarga B (sempoi) --> cari titik persamaan
   2. Rajin berziarah

* Berkahwin semasa belajar
   > Sokongan keluarga
   > Komitmen sebagai pelajar jangan diabaikan.
  
Seminar 3: Keluarga Bahagia
Moderator: Yatt Hamzah
Panel : Ustaz Don Daniyal & Ustazah Isfadiah



* Anak : Anugerah atau Ujian?
 - Untuk jadi ibu bapa berjaya --> terus menuntut ilmu
 - Kehidupan perlu diurus
 - Anak adalah amanah dan pelaburan diri kita
 - Kita yang membentuk anak
 - Anak2 adalah milik Allah
- Apa persiapan mental dan fizikal untuk mempunyai anak?

* Persediaan ketika kehamilan dan kelahiran
- 5-6saat selepas melahirkan --> persepsi terhadap anak yang baru dilahirkan
- Tips mudah bersalin - lafaz Ya Muid 10x. Kemam air selepas mandi dan keluarkan bagi mengalir.
   Niat anak lahir selancar air yang mengalir.
- Kenikmatan kehamilan - setiap satu anak mempunyai pengalaman berbeza
- Persiapan mental dan fizikal untuk mengandung
- Berkawan rapat dengan AlQuran

*Persediaan apabila ada anak
 - Contohi Nabi Muhammad SAW
 - Alert mengenai isteri
 - Belajar tentang penjagaan anak (tips Ustaz Don)
   > Bila anak buang air, bersihkan dengan air. bukan dengan menggunakan wipes. Wipes hanya membersihkan bukan menyucikan.
   > Usai mandi, ambil wudhu' untuk anak
 - Ilmu Fekah - kritikal buat suami dan isteri. Sama2 cari ilmu agama
 - Bahagi tugas sama2

* Melentur buluh dari rebungnya 
 - Hidup mendapat anak lambat/ anak OKU
 - Best example > Rasulullah SAW
 - Cari ilmu Islamic parenting
 - 3 things as parents:
   > Firm : Tegas dengan apa diajar oleh syariat. Tegas dengan keputusan. Terlalu banyak giving in, anak akan memanipulasi keadaan.
  > Friendly : Berbincang dan berkawan dengan anak
  > Fun to be around : Anak2 seronok nampak kita

0 - 7 tahun : Layan dengan kasih sayang
7 - 14 tahun : mendisiplinkan anak-anak
14 - 12 tahun : berkawan dengan anak (bimbing-membimbing)

* Pilih isteri/suami yang baik. Bagi nama anak yang bermakna baik2. Ajar AlQuran

If you want to have the best spouse, improve yourself (Ustazah Isfadiah)

Sibs Weekend Gateway!

|
*When the blog is silent for quite some time*

Krik... krik... krik...

Finally my youngest bro completed his secondary school end November. Balik2 abis SPM trus me bawak him cuti-cuti Malaysia. Kebetulan my BFF is getting married that week.

On the way down south mmg hujan selebat-lebatnya. Stayed comfortably at Kings Hotel (opposite Pantai Hospital). Sampai2 just get ready for the wedding located at MITC Hall B.



My BFF is a Chinese married and Indian...satu Malaysia sungguh!

The reception is simple but meriah. Congrats Tracy and AB. May your marriage be blessed with lots of love and happiness. Be strong for each other coz more things are coming .










Next day, run-run at Taman Botani Ayer Keroh. Tempat tu dulu2 masa MMU tempat program Ice breaking persatuan. Pastu masa stress or frust about something, p jalan2 tgk alam kat situ gak.



Before balik KL, lalu jap kat my alma mater dan for lunch harus singgah makan asam pedas. Igt nak pi kat kedai air tebu bukit katil but lil bro nk jalan2 Dataran Pahlawan, so..gi la kat Restoran Asam Pedas Selera Kampung (or zaman study dulu Asam Pedas Pokok Mangga). Kat ne? Sebelah Mahkota Parade :) Kedai ni sangat femes! penuh manjang! Murah rezeki owner kedai ni. Korang wajib try!






Ok...nanti sambung :)

Review: Mee Tarik Warisan Asli

|
Dah lama nak makan Mee Tarik. Sebelum ni try kat Oasis Food Court Midvalley (berdekatan dengan Kamdar). Bila Googling, mesti jumpa Mee Tarik Warisan Asli.

Kebetulan haritu Mama dan kawan2 sekolah gi situ. Then Mama decide to ajak makan sana with Baba.

The first outlet we went was at Lake Fields, Sungai Besi. Kat mana Lake Fields? Tau LRT Sg Besi kan. Sebelum balai polis ada traffic light, buat U-turn dan naik flyover. Mcm2 kedai ada situ.

Kedai dia takdela besar mana, just 2 shop lots. Tapi ramainya lah orang! Full house. rezeki kami la dapat tmpt.

Serius tak ingat nama menu. Tapi my fave kat sana is Bo Bao Tea. Dia cam Chrysanthemum tea yang ada mcm2 bahan dlm tu yg elok utk kesihatan mcm wolfberry la, longan, red dates. One thing yang susah sikit komunikasi la sbb pekerja dia ramai dari China kan. Hehe.. overall, I like the noodles. Springy gitu.

Then, we got to know that Mee Tarik Warisan Asli bukak kat Bangi. Kat mana? Bangi Sentral - opposite O'Grills :)

Difference is...yang cawangan Bangi ni staff dia mostly Bangladeshi. ek? Two shoplots and still fullhouse!

Outlet : Lake Fields




Toothpick Lamb...agak masin T_T


Braised Chicken Noodle


Outlet : Bangi







Sup Telur...not bad

Ni Bo Bao Tea - ada red date, wolfberry, green tea, dried longan, dried lychee, chrysanthemum, rock sugar and dried apricots. They even have the dried ingredients in packs sold at the counter.



Sedap juga... kalau makan tengah hujan kan...hirup kuah panas2...sedap!

Going down south...

|
I went down south. Not Down Under (I wish! p/s - Australia I mean).

I took long break during Deepavali week to go Melaka with parents.

Why?

My youngest brother Form 5 graduation and of course makan la!

Sampai je checked in at Seri Malaysia Hotel. Rehat2 sat...then off to dinner. Selalu orang kalau pi ikan bakar kat Melaka definitely nak gi Umbai. We passed there and Baba decided to go Jeti Anjung Batu (atas sikit je dari Umbai). Ada dua kedai je situ but we often go to the last one. Tak ramai orang, tu yang best. Dah la lapar kan...hehe... Tapi makan seafood kene berjaga now. Uhuhu...














Next day off to Jasin gi sekolah Munir. One whole day there...yeah tiring. Majlis graduasi cam Uni nye lah...tapi smaller. Siap de pembawa cokmar [How come masa zaman me sekolah takde mende2 camni?]. Pagi tu de bacaan Yaasin dan Solat Hajat. Aft lunch baru Majlis Graduasi. After the function ended, baru la bawak Munir gi dinner but he have to return to school by 9.

The lady in the middle is Cikgu Muhibbah, cikgu kat MRSM Jasin which is kawan sekolah Mama masa darjah 6 and they have not met for 41yrs! Allahuakbar... dgn izin Allah mereka bertemu :)






The day before, we passed this one small restaurant so that night we decided to try. Tak ingat nama kedai. Tapi ingat jalan. Kat Bukit Katil, kan ada restoran jual nasi campur tengahari yang de kari kepala ikan dan asam pedas ohsem ... zaman MMU dlu slalu gi situ utk lunch. Air tebu best. Kuih2 pun best. Hehe... Go straight je nnt akan nmpk Masjid belah kiri. Then akan pass by petrol station. 200m dari tu kedai tu sebelah kiri je before traffic light.

Makan pe situ? Hehe, kitorg ternampak kambing golek and ayam atas tempayan. Not bad la. Kambing dia lembut and nasi ayam dia sedap cuma cam pelik tiba2 de combination dgn mash potato. Ohh.. we had dinner with my younger bro's friend who is currently working at Hospital Melaka.







Esoknya...balik KL dgn perut yang senang hati [padahal kan risau sebab sesi penimbangan berat. Haa? timbang ape cer? Nanti I share with you ye!]. Managed to drop some goodies utk cik BFF, Dzullia meskipun dia tiada di tempat kerjanye. Hehe...Cumanya tak dapat jumpe another BFF. Xpela. will be seeing her on her wedding reception nanti.


Double Birthday Celebration

|
Oh
We're still in the month of October right?

On Hari Raya AidilAdha itself... that night we had double birthday celebration. Mama on 24th Sept and Munir on 3rd Oct. Since Munir and Munzir were back home, meriah sikit lah. Munzir suggested this cafe - Port. Located next to Bangi Kopitam, Seksyen 8 BB Bangi.

Wide range of food. Local, Western and Arabian. Siang da makan dagin Qurban, so no meat for me that night.



Milo Dinosaur

Blueberry Mocktail (kalau tak silap la)

My Fish and Chips - the fillet kinda big...jenuh nak abiskan.

Mix Grill

Grill Salmon

I dunno what the name is but it is seafood

Also can't recall the name but it is squid stuffed with sausages and chicken






I don't say the food is excellent but okay la... Worth to try tho :)