Review: Mee Tarik Warisan Asli

|
Dah lama nak makan Mee Tarik. Sebelum ni try kat Oasis Food Court Midvalley (berdekatan dengan Kamdar). Bila Googling, mesti jumpa Mee Tarik Warisan Asli.

Kebetulan haritu Mama dan kawan2 sekolah gi situ. Then Mama decide to ajak makan sana with Baba.

The first outlet we went was at Lake Fields, Sungai Besi. Kat mana Lake Fields? Tau LRT Sg Besi kan. Sebelum balai polis ada traffic light, buat U-turn dan naik flyover. Mcm2 kedai ada situ.

Kedai dia takdela besar mana, just 2 shop lots. Tapi ramainya lah orang! Full house. rezeki kami la dapat tmpt.

Serius tak ingat nama menu. Tapi my fave kat sana is Bo Bao Tea. Dia cam Chrysanthemum tea yang ada mcm2 bahan dlm tu yg elok utk kesihatan mcm wolfberry la, longan, red dates. One thing yang susah sikit komunikasi la sbb pekerja dia ramai dari China kan. Hehe.. overall, I like the noodles. Springy gitu.

Then, we got to know that Mee Tarik Warisan Asli bukak kat Bangi. Kat mana? Bangi Sentral - opposite O'Grills :)

Difference is...yang cawangan Bangi ni staff dia mostly Bangladeshi. ek? Two shoplots and still fullhouse!

Outlet : Lake Fields




Toothpick Lamb...agak masin T_T


Braised Chicken Noodle


Outlet : Bangi







Sup Telur...not bad

Ni Bo Bao Tea - ada red date, wolfberry, green tea, dried longan, dried lychee, chrysanthemum, rock sugar and dried apricots. They even have the dried ingredients in packs sold at the counter.



Sedap juga... kalau makan tengah hujan kan...hirup kuah panas2...sedap!

Going down south...

|
I went down south. Not Down Under (I wish! p/s - Australia I mean).

I took long break during Deepavali week to go Melaka with parents.

Why?

My youngest brother Form 5 graduation and of course makan la!

Sampai je checked in at Seri Malaysia Hotel. Rehat2 sat...then off to dinner. Selalu orang kalau pi ikan bakar kat Melaka definitely nak gi Umbai. We passed there and Baba decided to go Jeti Anjung Batu (atas sikit je dari Umbai). Ada dua kedai je situ but we often go to the last one. Tak ramai orang, tu yang best. Dah la lapar kan...hehe... Tapi makan seafood kene berjaga now. Uhuhu...














Next day off to Jasin gi sekolah Munir. One whole day there...yeah tiring. Majlis graduasi cam Uni nye lah...tapi smaller. Siap de pembawa cokmar [How come masa zaman me sekolah takde mende2 camni?]. Pagi tu de bacaan Yaasin dan Solat Hajat. Aft lunch baru Majlis Graduasi. After the function ended, baru la bawak Munir gi dinner but he have to return to school by 9.

The lady in the middle is Cikgu Muhibbah, cikgu kat MRSM Jasin which is kawan sekolah Mama masa darjah 6 and they have not met for 41yrs! Allahuakbar... dgn izin Allah mereka bertemu :)






The day before, we passed this one small restaurant so that night we decided to try. Tak ingat nama kedai. Tapi ingat jalan. Kat Bukit Katil, kan ada restoran jual nasi campur tengahari yang de kari kepala ikan dan asam pedas ohsem ... zaman MMU dlu slalu gi situ utk lunch. Air tebu best. Kuih2 pun best. Hehe... Go straight je nnt akan nmpk Masjid belah kiri. Then akan pass by petrol station. 200m dari tu kedai tu sebelah kiri je before traffic light.

Makan pe situ? Hehe, kitorg ternampak kambing golek and ayam atas tempayan. Not bad la. Kambing dia lembut and nasi ayam dia sedap cuma cam pelik tiba2 de combination dgn mash potato. Ohh.. we had dinner with my younger bro's friend who is currently working at Hospital Melaka.







Esoknya...balik KL dgn perut yang senang hati [padahal kan risau sebab sesi penimbangan berat. Haa? timbang ape cer? Nanti I share with you ye!]. Managed to drop some goodies utk cik BFF, Dzullia meskipun dia tiada di tempat kerjanye. Hehe...Cumanya tak dapat jumpe another BFF. Xpela. will be seeing her on her wedding reception nanti.


Double Birthday Celebration

|
Oh
We're still in the month of October right?

On Hari Raya AidilAdha itself... that night we had double birthday celebration. Mama on 24th Sept and Munir on 3rd Oct. Since Munir and Munzir were back home, meriah sikit lah. Munzir suggested this cafe - Port. Located next to Bangi Kopitam, Seksyen 8 BB Bangi.

Wide range of food. Local, Western and Arabian. Siang da makan dagin Qurban, so no meat for me that night.



Milo Dinosaur

Blueberry Mocktail (kalau tak silap la)

My Fish and Chips - the fillet kinda big...jenuh nak abiskan.

Mix Grill

Grill Salmon

I dunno what the name is but it is seafood

Also can't recall the name but it is squid stuffed with sausages and chicken






I don't say the food is excellent but okay la... Worth to try tho :)

Hari Raya AidilAdha

|
Salaam...

How's everyone's AidilAdha? Good? Hee... heard that some friends were stuck in bad traffic to and fro kampung. But I do hope everyone is having a good time with family and friends, reached your destination safe and sound. Also a reminder to all about sacrifice towards reaching mardhatillah, insyaAllah :)

Selamat Hari Raya AidilAdha to you and you and you!

Just to share some pics after Solat Raya yesterday :) Alhamdulillah this year qurban 1 unta, 3 kambing and 4 lembu. Dan tahun ni tenaga muda kaum Adam lebih ramai ^_^







Kari kambing

Unta Masak Lada

Sup tulang